Smörkola

Serverar: 50 portioner

Olika recept på smörkolor hittar du här!!!

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Apelsinkola
  • 2 apelsiner, rivet skal
  • 1 citron, rivet skal
  • Pistagekola
  • 1 dl hackade, rostade pistagenötter
  • Pepparkakskola
  • 2 tsk pepparkakskryddor
  • Chokladkola
  • 2 msk kakao
  • Limekola
  • 2 lime, rivet skal
  • Kardemummakola
  • 2 tsk kardemummakärnor, stötta i mortel
  • Ingefärskola
  • 1 tsk malen ingefära
  • Instruktioner

    1. Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull.
    2. Rör ned vispgrädde, strösocker, sirap och vaniljsocker och låt koka utan lock cirka 15-30 minuter. Rör om då och då.
    3. Gör ett kulprov för att veta när smeten är färdig. Kulprov: Ett kulprov gör man lätt genom att droppa en bit smet i ett glas kallt vatten. Om kolan stelnar och går att forma till en liten kula med fingertopparna så har den kokat färdigt.
    4. Rör ned valfri smaksättning eller behåll kolan naturell. Häll upp kolan på en oljad plåt. Låt svalna.
    5. Klipp i bitar och slå in kolan i smörpapper, förvara kallt.

    Liknande recept

    5
    20 min
    20
    3
    4.5
    15 min
    4-6
    16
    4.5
    30 min
    3

    Kommentarer (2)

    Mim0 21 december 2011

    Super goda, min dotter älskade dom. En stark 5a Tack för receptet. =)

    gladmor 21 oktober 2012

    Det är supergott och enkelt :)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben