Sockerdeg

Används som mördeg för att fodra formar eller till pajskal. Men är mycket bättre! Lättare att arbeta med och glider inte ner på kanterna. Denna sats räcker till en "vanlig" pajform och några småformar.

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 75 g smör
  • 1 dl florsocker
  • 1 krm salt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 ägg
  • 1 äggula
  • Instruktioner

    1. Kör ihop allt utom äggen i en matberedare, eller för hand. Arbeta snabbt in äggen och låt degen vila i kylen i ca 1 timme (eller mer).
    2. Kavla ut (använd florsocker istället för vetemjöl) till önskad tjocklek och sätt igång med att fodra. Nagga degen lätt och är det små formar rekomenderar jag att man lägger lite gula ärtor som tyngd i botten.
    3. Grädda i 200 grader tills den blivit gyllenbrun.
    4. Det går perfekt att fodra formar och lägga in dem i frysen. Jätteenkelt att ta fram och grädda och fylla med nåt gott (kesellavanilj/grädde och färska bär, lemon curd m.m.) om man får oväntat besök. Mycket uppskattat.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    Bagarbabe 15 juli 2008

    Sockerdeg är topp! Lärde oss också det på Livs! Använder bara det nu för tiden!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben