Söt och knäckig tomatpaj

Serverar: 8 portioner

Spännande efterrättspaj med smak av söta tomater. Kombinationen tomat och hemkokt kolasås smakar jättegott och extra smarrigt blir det med vaniljglass till.

Ingredienser

  • Pajskal
  • 150 g smör
  • 1 1/4 dl socker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 ½ tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1/4 tsk salt
  • Fyllning
  • 1½ msk potatismjöl
  • 8-10 gula körsbärstomater
  • 3/4 dl socker
  • Kolasås
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 ½ dl socker
  • 1 ½ dl ljus sirap
  • 50 g smör
  • Servering
  • Vaniljglass
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader.
    2. Smält smöret i en kastrull. Blanda socker, mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt i en bunke. Tillsätt smöret och rör ihop degen. Tryck ut degen i en smord och bröad rund form, ca 24 cm i diameter.
    3. Häll potatismjölet i en sil och sikta det över pajskalet. Skär tomaterna i skivor och lägg dem i formen, gärna i ett fint mönster. Strö sockret över tomaterna.
    4. Grädda pajen längst ner i ugnen i ca 25 minuter. Flytta sedan pajen till mitt i ugnen och grädda i ytterligare ca 10 minuter. Låt den kallna på ett galler.
    5. Häll grädde, socker och sirap i en kastrull. Låt kolasåsen koka i 25-30 minuter, eller tills den har börjat tjockna och fått en fin gyllene färg. Ta kastrullen från plattan och rör ner smöret när såsen har svalnat lite.
    6. Servera pajen med kolasås och vaniljglass.

    Liknande recept

    4.4
    20 min
    10

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben