Sötost från Småland

Serverar: 25-30 portioner

Tid: 6 timmar 30 minuter

Här kommer min mormors goda recept på sötost. Denna kokte hon alltid till jul. Ett mycket gammalt recept som gjordes förr ute i gårdarna. Nu har jag själv börjat koka den och den har blivit mycket omtyckt.

Ingredienser

  • 10 liter gammaldags mjölk
  • 1 liten flaska löpdroppar, ungefär 1 dl
  • 1 ½ dl vetemjöl
  • 3 äggulor
  • 6 skorpor
  • 1 ½ dl socker eller efter smak
  • Instruktioner

    1. Mjölet blandas i 1 1/2 dl kall mjölk, resten av mjölken värms till 37 grader. Häll över i ny gryta.
    2. Mjölblandningen hälls i den varma mjölken. Häll sedan i löpet under omrörning. Låt stå tills det blir massa av all mjölken ungefär en kvart. Vispa sönder massan.
    3. Koka massan tills den blir gulbrun, ungefär 6 timmar, utan lock. Rör då och då under kokningen så det inte fastnar i botten. Tag av grytan från spisen.
    4. Vispa sönder äggulorna och smula sönder skorporna. Rör i detta i massan samt sockret efter smak. Blir ungefär 3 liter färdig. Går utmärkt att frysa.
    5. Lycka till.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben