Soliga kakan

En saftig apelsinkaka med ett frasigt toscatäcke av solroskärnor.

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker
  • Rivet skal av 1/2 apelsin
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 msk pressad apelsinsaft
  • Topping
  • 50 g smör
  • 3/4 dl strösocker
  • 1 1/2 dl solroskärnor
  • 1 msk mjöl
  • 1 msk pressad apelsinsaft
  • Rivet skal av 1/2 apelsin
  • Instruktioner

    1. Sägg ugnen på 175°.
    2. Smält matfettet och låt det svalna. Vispa ägg och socker riktigt ljust och pösigt.
    3. Blanda samman mjöl, bakpulver och rivet apelsinskal. Rör ner det i äggsmeten. Tillsätt avsvalnat matfett och apelsinsaft. Rör till en jämn smet.
    4. Häll smeten i smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
    5. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter.
    6. Gör under tiden toppingen. Lägg alla ingredienserna i en liten kastrull och låt det sjuda några minuter under omrörning.
    7. Bred toppingen över hela kakan och grädda ytterligare ca 15 minuter eller tills kakan är läckert gyllene.
    8. Låt kakan vila några minuter innan den stjälps upp och får svalna på galler. Kakan går att frysa.
    9. Njut!

    Liknande recept

    4.4
    30 min
    35
    14
    4.7
    30 min
    20-30
    6

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben