Sommarens godaste Kkolapaj

Serverar: 10-12 portioner

Saftig mandelpaj med kolaglasyr

Ingredienser

  • Mördeg
  • 100 g smör
  • ½ dl socker
  • 2½ dl vetemjöl
  • 1 äggula
  • Fyllning
  • 100 g sötmandel
  • 100 g kokt kall potatis
  • 75 g smör
  • 1 dl socker
  • 2 ägg
  • 1½ dl repade röda vinbär
  • Kolaglasyr
  • 1½ dl mellangrädde
  • ½ dl socker
  • ½ dl ljus sirap
  • 1 tsk kakaopulver
  • 1 msk smör
  • Garnering
  • Färska röda vinbär
  • Instruktioner

    1. Hacka snabbt samman alla ingredienserna till mördegen. Klä en rund bakform med löstagbar botten med degen och ställ kallt att vila i ca 30 minuter.
    2. Sätt ugnen på 175 grader. Mal mandeln och fin riv potatisen.
    3. Rör matfettet och sockret vitt och poröst. Tillsätt äggen ett i taget och rör smeten slät mellan varje. Vänd sist ner mandeln och potatisen och rör varsamt smeten slät.
    4. Bre ut smeten jämnt i mördegs skalet och strö över vinbären. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i ca 35-40 minuter.
    5. Mät upp alla ingredienserna utom matfettet till kola glasyren i en kastrull. Värm upp under omrörning och låt därefter smeten koka tills den börjar tjockna, det tar ca 10 minuter. Ta kastrullen från värmen och tillsätt matfettet. Rör om tills det smält och låt smeten kallna.
    6. Lossa den kalla pajen från formen och bre över kolasmeten. Garnera med färska vinbärsklasar. En klick vispgrädde är gott att servera till

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben