Sonjas godaste äppelkaka

Serverar: 8 portioner

Sonjas har smaksatt sin äppelkaka med citron och kardemumma.

Ingredienser

  • Deg
  • 150 g smör
  • 1 msk florsocker
  • 3 ½ dl vetemjöl (210 g)
  • 1 ½ msk vatten
  • Fyllning
  • 100 g mandelmassa
  • Finrivet skal av ½ citron
  • 50 g smör
  • 2 ägg
  • 3/4 dl strösocker
  • ½ tsk kardemumma, stött
  • 4 äpplen
  • Topping
  • 1 msk strösocker
  • ½ dl flagad mandel
  • Instruktioner

    1. Blanda smör, florsocker, mjöl i matberedare kör till en smulig deg. Tillsätt vattnet och kör några sek till en deg. Tryck ut degen i en låg pajform med löstagbar botten, ca 27 cm i diameter. Ställ formen i kylen ca 20 min.
    2. Sätt ugnen på 200°.
    3. Riv mandelmassan grovt. Riv citronskalet fint på ett rivjärn. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Vispa upp äggen, tillsätt dem och socker. Sjud till en tjock kräm under ständig vispning. Ta kastrullen från värmen. Rör i mandelmassa, citronskal och kardemumma.
    4. Skala och kärna ur äpplen. Skär dem i tunna klyftor. Ta fram pajen och nagga botten. Häll på mandelkrämen och lägg äppelklyftorna i ett fint mönster. Strö över socker och flagad mandel.
    5. Grädda kakan mitt i ugnen 25-30 min eller tills den fått fin färg. Servera med vaniljsås eller vispgrädde.

    Liknande recept

    4.5
    45 min
    8-10
    23
    4
    1 h 30 min
    4-8

    Kommentarer (1)

    melind 8 augusti 2013

    Gick inte särskilt bra... Lyckades bränna äggsmeten på 60 sek, kan dock ha varit spisens fel (?)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben