Stek på bogblad med citrongräs och mörkt öl

Serverar: 6 portioner

En variant av porterstek. Serveras med kokta tärningar av rotfrukter.

Ingredienser

  • 1 kg bogbladsstek eller vanlig stek
  • 2 citrongräs
  • 10 kvistar timjan
  • 2 lagerblad
  • 2 msk smör
  • 1 tsk salt
  • ½ tsk nymald svartpeppar
  • 5 dl mörkt öl, t ex hobgoblin
  • 3 dl vatten
  • 2 msk kinesisk soja
  • ½ hönsbuljongtärning
  • 1 msk maizena majsstärkelse
  • 1½ dl vispgrädde
  • Instruktioner

    1. Hobgoblin finns att köpa på systemet.
    2. Skär av 10 cm av roten på citrongräset. Banka på roten lätt med ett knivhandtag. Gör ett hål rätt igenom köttet, med t ex ett brynstål och tryck in citrongräset, timjan och lagerblad. Bind upp steken med garn eller snöre.
    3. Bryn köttet runt om i smör i en stekgryta. Krydda med salt och peppar. Häll på öl, vatten och soja och smula i buljongtärningen. Låt puttra under lock tills köttet känns mört, ca 1 ½ timme.
    4. Ta upp köttet och låt det vila under ett smörgåspapper. Koka ihop skyn tills 4 dl återstår. Red med maizenan utrörd i grädden. Mixa såsen och skär köttet i skivor och servera med kokta grönsaker (exempelvis morot, palsternacka, purjolök och fänkål) och sås.

    Liknande recept

    4.6
    1 h
    1
    16

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben