Mörkt och saftigt julbröd

Serverar: 1 portioner

Det här saftiga julbrödet med mandel, russin och frön är verkligen busenkelt att baka. Bara att röra ihop, fylla en form och låta ugnen göra resten av jobbet.

Ingredienser

  • 1 liter filmjölk
  • 1½ tsk bikarbonat
  • 2 dl mörk sirap
  • 1 tsk salt
  • 1 liter siktat dinkelmjöl
  • 2 dl grovt rågmjöl
  • 2 dl solrosfrön
  • 1 dl linfrö
  • 1 dl russin
  • 1 dl mandel (skållad och skalad)
  • Instruktioner

    Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en tvåliters brödform. Blanda ihop filmjölk, bikarbonat, sirap och salt i en bunke. Tillsätt mjöl, solrosfrön, linfrön, russin och mandel. Blanda väl, men försiktigt. Häll smeten i formen och pudra över lite mjöl. Grädda i nedre delen av ugnen c:a 60 minuter. Sänk värmen till 175 grader och grädda ytterligare c:a 30 minuter. Om brödet verkar bli för mörkt, täck med aluminiumfolie. Känn med en provsticka att brödet är genomgräddat och torrt. Låt brödet vila minst 5 timmar i formen innan det vickas upp.

    Liknande recept

    Kommentarer (4)

    Pleasant 21 december 2009

    Vart helfel för mig. Kändes som att det var alldeles för mycket filmjölk och för lite mjöl? Min vart geggig och bakades aldrig färdigt. Hade tagit timmar! Fick en fin skorpa dock..

    bia102 27 december 2010

    Ett jättegott bröd ! Jag hade ingen 2 liters form men delade upp degen i 2 mindre formar, det gick hur bra som helst. Brödet passar till fikabröd och till julbordet.

    almerase 19 december 2011

    Mycket gott bröd men jag hade i mer mlöl (nästan 1 kg) och 2 st 1.5 liters formar istället :)

    Kajsa 14 december 2017

    Fel i receptet, ska säkert vara 1kg Dinkelmjöl istället för en liter. Blir alldeles för lös deg med en liter.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben