Studenttårta

Serverar: 25-30 portioner

En tårta som räcker till många. Glutenfritt? Den som önskar glutenfri tårta utesluter vetemjölet och använder i stället samma mängd fin glutenfri mjölmix med mjölk.

Ingredienser

  • 6 ägg
  • 6 dl strösocker
  • 4 1/2 dl vetemjöl
  • 3 dl potatismjöl
  • 2 msk bakpulver
  • 2 msk vaniljsocker
  • 2 dl hett vatten
  • Till formarna
  • Smör eller margarin
  • Riven kokos
  • Sylt
  • 5-6 stjälkar rabarber
  • 1/2 liter jordgubbar
  • 1 1/2 dl socker
  • Vaniljkräm
  • 3 dl mjölk
  • 2 påsar mars?nkräm kok eller motsvarande mängd kallrörd vaniljkräm
  • Garnering
  • 9 dl vispgrädde
  • 1 msk vaniljsocker
  • ca 2 liter jordgubbar
  • Partyflaggor
  • Instruktioner

    1. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vänd försiktigt ner mjölblandningen i äggsmeten och häll samtidigt ner det heta vattnet. Rör försiktigt till en jämn slät smet.
    2. Häll smeten i väl smorda och kokosbeströdda avlånga formar. Grädda alla tre formarna samtidigt på galler i ugnens nedre del, i 200 grader, 30-35 minuter.
    3. Låt kakorna svalna något innan de stjälps upp ur formarna. Jämna till ytan en aning om den blivit toppig under gräddningen.
    4. Skär rabarbern i bitar och snoppa och skölj jordgubbarna. Blanda alltsammans i en kastrull och tillsätt sockret. Koka 10-12 minuter. Vispa sylten kraftigt, helst med ballongvisp, så att den blir slät. Låt sylten kallna.
    5. Koka marsakrämen enligt anvisningen på förpackningen och låt den kallna. Dela varje tårtbotten i tre delar. Bred ett lager sylt och vaniljkräm på de två undre bottnarna. Lägg samman tårtan. Så här långt kan tårtan förberedas. Förpacka tårtorna i plastfilm. Förvara dem ett dygn i kyl och frys sedan in dem.
    6. Lägg de frysta tårtbottnarna på serveringsbrädan. Vispa grädde och vaniljsocker till hårt skum. Bred en del av grädden över bottnarna och spritsa på resten.
    7. Garnera med hela och skivade jordgubbar samt flaggor. Förvara tårtan kallt till serveringen.

    Liknande recept

    Kommentarer (5)

    MalinLarsson08 21 maj 2008

    Jag tror att jag ska göra en sådan tårta tills jag tar studenten... :) Den ser ju jätte smaskig ut.. :)

    lece 1 maj 2009

    Detta är nog den godaste gräddtårta jag ätit någonsin, och botten blir fluffig och hög.

    Amour90 2 november 2009

    Mycket smarrig :) Hade denna när jag tog studenten och den vart mycket omtyckt

    bievgi 8 juni 2012

    Gjorde denna tårta till min sons studentfest igår och den blev mycket uppskattad! Kokosflingorna rundade smaken perfekt. Jättegott!

    cissicilia 29 juni 2012

    Någon som vte ungefär hur lång tid det tar för den att tina?

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben