Ett recept jag hittat i en gammal tidning där man gjorde reklam för Fazer ögoncacao! Så otroligt sliskigt gott! Ätes helst direkt från frysen.
Ingredienser
Kakan
200 g smör
3 dl socker
2 ägg
1 dl cacao
2 dl vetemjöl
4 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
Glasyr
2 dl grädde
2 dl socker
2 msk sirap
100 g mörk blockchoklad
100 g smör
Garnering
Flagad mandel
Instruktioner
- Smält smöret i en kastrull.
Ta den av värmen och rör ner socker och ägg.
Blanda cacao, vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver i en skål. Rör ner mjölblandningen i kastrullen.
Bred ut smeten i en långpanna (35x20cm) med smort smörpapper. Grädda i 175 grader 15-20 minuter.
Vänd kakan upp och ner på smörpapper. Dra försiktigt bort smörpappret från kakan.
- Gör glasyren:
Blanda grädde, socker, sirap och blockchoklad (i bitar) i en kastrull.
Låt koka under omrörning tills glasyren tjocknar och blockchokladen smält, 10-15 minuter.
Ta kastrullen av värmen och vispa ner det kalla smöret i klickar.
Bred glasyren över kakan och strö över flagad mandel.
- Låt kakan kallna i kylen. Skär den i rutor och njut!!!
Liknande recept
Kommentarer (12)
Det här receptet är helt klart en favorih hemma hos oss, den har bakats under många år och är alltid lika uppskattad :-) Kan mer än varmt rekomendera den, Mvh Marie
Även jag sparade detta recept en gång i tiden och har sen dess följt med.....SUCCÈ är bara ordet, smarrigt värre är den, själv byter jag ut blockchokladen mot mörk kvalitetschoklad och även i smeten finns lite smält mörk choklad......ja.....alltid god och uppskattad för att inte tala om kanterna som blir över när man gör rutor.....vill jag lyxa till det toppar jag kakan med en klick whiskeymousse......då är det fest!!
hej Hoppas att det är ok att jag lägger in en bild på succékakan. Den är favorit hemma hos oss. Mvh Marie :-)
Detta är bland det godaste man kan äta i kakväg, och gärna direkt ur frysen ! Toppbetyg.
Toppen!Den ska jag och barnbarnen smaska på framöver. Längtar redan.
Hm, undrar bara: Fotot är på en rund tårta som brukar bli 16-20 bitar. Receptet ska göras i långpanna och bli 36 bitar. Blir det en eller två runda tårtor av denna långpannesats?
Bilden visar en rund kaka och i receptet står det en långpanna. Vilket skall det vara ? Det står överst i texten, direkt från frysen. I receptet står det kylen. Vilket skall det vara ?
Men hallå "SMULAN51" ta dig tid att läsa alla kommentarer så får du svar på dina frågor!!!!!
Men hallå ta dig tid att läsa alla kommentarer så får du svar på dina frågor!!!!!
Jag kan ge er andra ett svar eftersom jag bakat denna själv förut. Jag har då aldrig haft succekaka i frysen, den skall enbart stå kallt. Den här kakan skall även vara några cm (2,5?) tjock och är väldigt mäktig. Om ni bakar får ni gå efter det, på hur mycket smet ni ska ha i formen. Å andra sidan är det bakpulver i denna, vilket jag aldrig haft, då mina recept visat på en mer kladdkaksliknande grund, vilket jag rekommenderar för denna.
Kul med många kommentarer :-) Ska försöka bringa lite ordning kring detta med storlek och kyl/frys. Jag bakar helt enligt receptet och då räcker det till en mindre typ av långpanna (35x20 cm). Den ska inte bli tjock utan med glasyren så blir den ca 2-3 cm hög. Den ska vara kladdig eller seg, vilket man vill. Jag låter den kallna i kylen innan jag skär den i bitar för att sedan frysa den. Den ska förvaras ett tag i frysen, jag vet inte hur länge eftersom den äts upp snabbt :-) Och jag håller med, jag äter den helst direkt från frysen, smakar faktiskt godast då. Hoppas detta har hjälpt er lite på traven så ni testar att baka denna mastigt goda kaka. Ha det gott allihop!
Alla som åt den jag bakat( glutenfri) sa att den var jättegod, och flera ville ha receptet?,men den stod i rumstemperatur i två dagar innan den serverades. Ska pröva med kyl och frys nästa gång. Då är det väl sjunde himlen som gäller.