Serverar: 1 portioner
Rågbröd av den typ som man ofta får i Finland. Degen behöver tid men brödet är lättbakat. Resultatet blir ett härligt och hållbart grovt bröd, bakat med förvånansvärt lite jäst.
Rör ut jästen i en bunke med lite vatten. Strö över salt och låt stå 5 min. Häll på resten av vattnet och ca hälften av mjölet. Rör om väl. Täck bunken med plastfolie men lämna en luftglipa. låt degen stå i rumstemperatur i 12-24 timmar. Rör i resten av mjölet och låt degen jäsa ytterligare 12-24 timmar. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma den till en stor rund bulle som läggs på bakpappersklädd plåt. Jäs i 2-3 timmar eller tills degen börjar spricka på ytan. Grädda brödet mitt i ugnen i 200 grader i 1 timme, stäng då av värmen och låt brödet gräddas klart på eftervärmen i ett par timmar eller tills ugnen är helt kall. Linda in brödet väl i handdukar och lägg sedan in det i en plastpåse. Låt brödet mogna i 1-2 dygn.