Finskt surbröd

Ett härligt grovt och ovanligt hållbart bröd bakat endast på fullkornsmjöl av råg. Passar till allt och extra bra till soppor och förstås till matiga mackor! Receptet ger två runda limpor.

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 1 liter vatten
  • 1 1/4 kg (1250g) grovmalet rågmjöl (fullkornsmjöl)
  • 2½ tsk salt
  • Instruktioner

    1. Smula sönder 1/3 av jästen och häll över 5 dl fingervarmt vatten. Rör om tills jästen löser sig.
    2. Mät upp 4 dl av mjölet och rör ner det i jästblandningen.
    3. Täck bunken och låt den stå i rumstemperatur i 2 dygn. (surdeg).
    4. Rör ut resten av jästen i 5 dl fingervarmt vatten och häll blandningen över surdegen.
    5. Tillsätt salt och resten av mjölet (spara lite mjöl till utbakningen).
    6. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig.
    7. Låt den jäsa i 60 minuter.
    8. Dela degen i två delar, forma 2 runda limpor, lägg dem på plåt och låt dem jäsa i 40-50 minuter.
    9. Dofta över lite rågmjöl.
    10. Grädda i 200 grader i ca 50 minuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    saintsaens 16 mars 2010

    Jag förstår inte riktigt hur brödet ska kunna jäsa då du endast använder dig av rågmjöl. Surdegen förstår jag får en skjuts, men jäsning utöver det kan väl inte göra någon skillnad?

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben