Finskt rotad kasslergratäng

Serverar: 4-6 portioner

Tid: 1 timme 30 minuter

En helt underbart krämig gratäng. Den stora hemligheten ligger i sättet att tillreda. Samma sätt går att använda på alla gratänger med potatis i. Lärde mig receptet och sättet att göra det, på 80-talet av en mycket gammal kvinna i norra Finland. Med detta sätt att laga, går det även bra med fast potatis.

Ingredienser

  • 1 kg potatis
  • 500 g kassler
  • 300 g gul lök (ca. 2 stycken)
  • 75 g rotselleri
  • 3-4 klyftor vitlök
  • 200 g ost ”efter egen smak”
  • 3 dl vispgrädde
  • Salt
  • Svartpeppar grovmalen
  • Instruktioner

    1. Skala potatisen och skiva den i tjocklek som en 10 krona. Strimla kasslern och skär strimlorna i ca 4 cm bitar Skär rotsellerin i tärningar ca 1 cm. Riv osten grovt. Smörj en ugnsform väl.
    2. Steg 1: Lägg i 1/3 av potatisen , salta och peppra på potatisen. Lägg på ½ av rotsellerin + ½ av gula löken +1/4 av osten + pressa ½ av vitlöken över och lägg på ½ av kasslern. Upprepa steg 1 en gång till. Lägg sen på den sista 1/3 potatisen, salta och peppra.
    3. Sätt in i nedre delen i kall ugn, och sätt ugnen på 225 grader. När det översta potatislagret börjar bli gyllenbrunt efter ca 30 minuter tar ni ut formen. Häll nu på grädden och resten av osten. Sätt in formen och låt stå i ca 30-40 minuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    Anderstam 3 april 2012

    Har som extrabild även lagt in hur gratängen ser ut efter dom första 30 minuterna när grädden på.

    Anderstam 23 maj 2012

    Glömde skriva var kasslern skulle läggas i. Det är nu åtgärdat.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben