Svärmors varma smörgåstårta.

Serverar: 6-8 portioner

Tid: 2 timmar 30 minuter

Fantastiskt god !

Ingredienser

  • Bottnar
  • 3 dl mjölk
  • ½ dl olja
  • 25 g jäst
  • ½ tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 2 äggulor
  • 6-8 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 1 stor gul lök
  • 1 msk smör
  • 5 kokta ägg
  • 100 g rökt skinka
  • 5 msk lättmajonnäs
  • 3 msk lätt crème fraiche
  • Salt
  • Svartpeppar
  • 3 tomater
  • 2 dl riven, lagrad ost, gärna Västerbottenost
  • Instruktioner

    1. Bottnar: Smula ner jästen i en bunke, ljumma mjölken och oljan och häll över den. Blanda.
    2. Rör ner resten av ingredienserna och arbeta ihop degen. Låt degen jäsa i 30 min. Dela i 2 delar och lägg i 2 smorda tårtformar. Låt jäsa i 30 min.
    3. Grädda i 225 grader i 15-20 min. Låt svalna under duk på galler.
    4. Eller för enklare och snabbare tårta använd valfritt bröd från affären.
    5. Fyllning; Skala, hacka och stek löken mjuk på svag värme. Tärna/strimla skinkan, blanda den med majonnäs och crème fraiche. Smaksätt med salt och peppar.
    6. Dela en botten mitt itu, lägg på hälften av fyllningen. Lägg på nästa bottenhalva, och resten av fyllningen. Skiva och lägg på tomaterna, toppa med riven ost.
    7. Gratinera i 225 grader tills osten blivit gyllene och tårtan genomvarm.
    8. OBS! Var försiktig med undervärmen.

    Liknande recept

    4.5
    20 min
    4-8
    17

    Kommentarer (1)

    imminn 21 oktober 2011

    Hej! Blir det 2 tårtor eller vad menar du med att dela ena bottnen? Snälla svara på detta, för jag vill göra den. Det låter väldigt gott och jag har tortillas hemma, så det får gå med det. MVH Imminn PS. Jag återkommer med bedömningDS:

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben