Svartsoppa

Serverar: 4 portioner

Tid: 40 minuter

Svartsoppa tillagas egentligen på gåsblod, men numera är det vanligare med grisblod. Svartsoppa finns ofta att köpa i november till mårtensgås färdiglagad. Värm denna och smaksätt t.ex. med lite portvin.

Ingredienser

  • 2 dl grisblod
  • 1,2 l hönsbuljong
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 dl vinbärsgelé
  • 3 msk vinäger
  • 2 msk konjak/brandy
  • 1 msk rött vin
  • 1 msk portvin
  • 1 msk sirap
  • 1 tsk timjan (torkad)
  • 2 krm svartpeppar (nymald)
  • 2 krm kryddpeppar mald
  • 1 krm kryddnejlika
  • 3 krm ingefära
  • 1 krm kanel (mald)
  • Salt
  • Instruktioner

    1. Koka buljongen med kryddorna, sirap och vinbärsgele på medellåg värme i ca 20 min.
    2. Vispa ihop blod, vetemjöl och vinäger. Häll blodblandningen i den varma buljongen under vispning. Tillsätt rödvin, portvin, konjak. Ställ åt sidan och låtsoppan stå och dra i 20 min.
    3. Värm soppan under vispning utan att den kokar.
    4. Servera gärna med leverkorv, gåskrås, plommon och äpplemos.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    Fira Fars dag med en Gåsmiddag
    I år sammanfaller nästan Fars dag med firandet av Mårten Gås den 10...

    Skånsk gåsamiddag
    Idag bjuder vi på en riktig Skånsk gåsamiddag av fd Årets Kock Roland...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben