Svartsoppa tillagas egentligen på gåsblod, men numera är det vanligare med grisblod. Svartsoppa finns ofta att köpa i november till mårtensgås färdiglagad. Värm denna och smaksätt t.ex. med lite portvin.
Ingredienser
2 dl grisblod
1,2 l hönsbuljong
2 msk vetemjöl
1 dl vinbärsgelé
3 msk vinäger
2 msk konjak/brandy
1 msk rött vin
1 msk portvin
1 msk sirap
1 tsk timjan (torkad)
2 krm svartpeppar (nymald)
2 krm kryddpeppar mald
1 krm kryddnejlika
3 krm ingefära
1 krm kanel (mald)
Salt
Instruktioner
- Koka buljongen med kryddorna, sirap
och vinbärsgele på medellåg värme
i ca 20 min.
- Vispa ihop blod, vetemjöl och vinäger.
Häll blodblandningen i den varma buljongen under vispning. Tillsätt rödvin, portvin, konjak. Ställ åt sidan och låtsoppan stå och dra i 20 min.
- Värm soppan under vispning utan att den kokar.
- Servera gärna med leverkorv, gåskrås, plommon och äpplemos.
Liknande recept
Kommentarer (0)
Relaterade Artiklar
Fira Fars dag med en Gåsmiddag
I år sammanfaller nästan Fars dag med firandet av Mårten Gås den 10...
Skånsk gåsamiddag
Idag bjuder vi på en riktig Skånsk gåsamiddag av fd Årets Kock Roland...