Stekt gås

Serverar: 6 portioner

Som förrätt hade vi Svartsoppa med krås och till dessert Skånsk äppelkaka

Ingredienser

  • 5-6 kg gås
  • 3 gröna äpplen
  • 100 g katrinplommon
  • 6 dl brun sås
  • 2-3 msk beurre manié
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Instruktioner

    1. Befria gåsen från allt löst fett. Skär äpplena i 4 cm stora bitar och fyll gåsen med äpplen och plommon. Sy igen skrovet med bindgarn. Lägg fågeln med ena lårsidan upp i en gallervagga i en långpanna. Häll i ca 3 dl vatten och beräkna 2-2,5 timmes total stektid i 200 °
    2. Stek fågeln 30-40 min min per lårsida och därefter med bröstet upp. Låt ugnsluckan stå på glänt de sista 20 minuterna så blir skinnet extra knaprigt. Skär ut bröst och lår och spara allt knaprigt skinn till serveringen. Hugg sönder skrovet och koka med äpplen och plommon i den bruna såsen i 20 min. Skumma bort fett och sila. Red av med beurre manié och smaka av till en fyllig sås med fruktig sötma.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    Fira Fars dag med en Gåsmiddag
    I år sammanfaller nästan Fars dag med firandet av Mårten Gås den 10...

    Skånsk gåsamiddag
    Idag bjuder vi på en riktig Skånsk gåsamiddag av fd Årets Kock Roland...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben