Som förrätt hade vi Svartsoppa med krås och till dessert Skånsk äppelkaka
Ingredienser
5-6 kg gås
3 gröna äpplen
100 g katrinplommon
6 dl brun sås
2-3 msk beurre manié
Salt
Vitpeppar
Instruktioner
- Befria gåsen från allt löst fett. Skär äpplena i 4 cm stora bitar och fyll gåsen med äpplen och plommon. Sy igen skrovet med bindgarn. Lägg fågeln med ena lårsidan upp i en gallervagga i en långpanna. Häll i ca 3 dl vatten och beräkna 2-2,5 timmes total stektid i 200 °
- Stek fågeln 30-40 min min per lårsida och därefter med bröstet upp. Låt ugnsluckan stå på glänt de sista 20 minuterna så blir skinnet extra knaprigt. Skär ut bröst och lår och spara allt knaprigt skinn till serveringen. Hugg sönder skrovet och koka med äpplen och plommon i den bruna såsen i 20 min. Skumma bort fett och sila. Red av med beurre manié och smaka av till en fyllig sås med fruktig sötma.
Liknande recept
Kommentarer (0)
Relaterade Artiklar
Fira Fars dag med en Gåsmiddag
I år sammanfaller nästan Fars dag med firandet av Mårten Gås den 10...
Skånsk gåsamiddag
Idag bjuder vi på en riktig Skånsk gåsamiddag av fd Årets Kock Roland...