Tårta med äppel- och kanel

Serverar: 8 portioner

Ljuvligt vacker tårta med äppelkompottsfyllning som toppas med en vit frosting.

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk kanel
  • ½ tsk mald ingefära
  • Äppelkompottsfyllning
  • 1 dl vatten
  • 1 dl äppelcider
  • 2 dl socker
  • 1 kanelstång
  • 1 tsk kardemumma
  • 5 syrliga äpplen
  • ½ dl hackade hasselnötter (kan uteslutas)
  • Några droppar citronsaft
  • Frosting
  • 200 g philadelphiaost
  • 2 msk rumsvarmt smör
  • 225 g florsocker
  • Dekoration
  • Blommor av sugarpaste
  • Sockerpärlor (strössel)
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 240 grader eller 200 grader i varmluftsugn.
    2. Smält smöret. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Blanda ihop de torra ingredienserna. Tillsätt det avsvalnade smöret i äggsmeten och rör ned de torra ingredienserna.
    3. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna ca 30x40 cm och bred ut smeten. Grädda bottnarna mitt i ugnen i ca 5 minuter eller 8 minuter i varmluftsugn. Vänd upp kakan på ett smör- eller bakplåtspapper. Är det svårt att få loss papperet går det lättare om man penslar med lite kallt vatten. Låt svalna.
    4. Ta ut 4 rundlar ca 16 cm i diameter med hjälp av en tallrik.
    5. Koka ihop vatten, cider, socker och kardemumma till äppelkompotten. Koka tills lagen är simmig. Skala äpplena och skär dem i småbitar. Lägg ned dem i lagen tillsammans med kanelstången och de hackade nötterna. Låt koka upp och sjuda på svag värme under lock tills äpplena är mjuka. Tillsät citronsaften strax innan äpplena mjuknat. Låt kallna. Ta upp kanelstången.
    6. Bred ut fyllningen mellan tårtbottnarna. Vispa philadelphiaost och smör till en slät kräm. Sikta i florsocker och rör om noga. Bred eller spritsa frostingen på tårtan och dekorera med blommor och pärlor.

    Liknande recept

    3.8
    2 h 30 min
    6-8
    4

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben