Thorleifs lutfisksås

Serverar: 4 portioner

En helt underbar vitsås till lutfisken som ni bara måste prova.

Ingredienser

  • 0,5 liter buljong (hälften av varje grönsaks / fisk)
  • 0,5 l vispgrädde
  • 7,5 msk vetemjöl
  • ½ dl vitt vin
  • svartpeppar
  • vitpeppar
  • muskotnöt
  • 3 - 4 matskedar matfett (smör / olivolja)
  • salt
  • socker
  • Instruktioner

    1. Använd 2 kastruller
    2. Kastull 1) Koka upp buljongen och tillsätt vinet. Häll i vispgrädden och rör om.
    3. Kastrull 2) Lägg matfettet i en aluminium kastrull och låt vattnet däri koka bort. Ta av kastrullen från plattan. Tillsätt vetemjölet och rör om så att fettet sugs upp av mjölet. Om det blir för torrt tillsätt lite mer olja. Sätt tillbaka kastrullen och värm upp. Häll i den varma buljongen och använd visp för att röra om. Rör om medan det kokar på svag värme i minst 5 minuter. (Om såsen är för lös tillsätt 1 msk vetemjöl utvispat i lite mjölk och koka vidare i 5 min.) Krydda med 1 krm muskotnöt ock svart och vitpeppar efter smak. Smaka av sältan i såsen. Tag av kastrullen och strö lite strösocker på ytan så att det inte bildas skinn. Värm upp såsen före servering.
    4. Den är suveränt god.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    miramamman 26 december 2009

    Såsen var god men jag tycker det passar bättre med vanlig vitsås till lutfisken. Däremot blev det en god och smakrik vitsås som säkert passar jättebra till andra fiskrätter.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben