Torsk med lutfisksås

Serverar: 6 portioner

Såsen lånar mustighet från lutfisk men spetsas med frisk citron, den blir så god att man vill äta den med en sked.

Ingredienser

  • 1 citron
  • 1 liter vatten
  • 1 dl salt
  • 400 g färsk torskrygg
  • 2 mandelpotatisar
  • 1 purjolök
  • 100 g lutfisk, skinnfri
  • 1½ dl torrt vitt vin
  • 5 dl vatten
  • 2 dl grädde
  • 2 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 påsar färsk bladspenat
  • 1 msk smör
  • 1 msk riven pepparrot
  • Kokt potatis till servering
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 120 grader.
    2. Skrubba citronen. Riv skalet, pressa juicen (spara till senare). Blanda vatten, salt och citronskal. Rimma torsken i lagen 15 minuter.
    3. Skala och skär potatisen smått. Skiva purjolöken. Lägg potatis, purjolök och lutfisk i en kastrull. Koka med vin och vatten tills purjolök och potatis är mjuka. Mixa slätt med grädden i blender eller med stavmixer. Smaka av med citronjuice, salt och vitpeppar.
    4. Lyft upp torsken ur lagen och lägg på en plåt. Baka mitt i ugnen 20 minuter. Med termometer ska innertemperaturen vara 40 grader.
    5. Fräs spenaten i smöret. Servera fisken med sås, spenat, pepparrot och potatis.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben