Monikas toppengoda söt/starka julsenap

Serverar: 1 portioner

Tid: 5 minuter

Världens godaste? Ja, absolut enligt mig själv! Jag har provat många sorters "himmalagad" julsenap, men denna senap tycker jag är den godaste av alla. Den är toppengod att ha till skinkan och prinskorven. Men även som krydda till senapssåsen och lutfisksåsen. Även tacksamt att ge bort som julklapp till släkt och vänner.

Ingredienser

  • 200 g brunt senapskorn, Santa Maria
  • 4 tsk Perstorps ättikssyra 24%
  • 2½ dl vatten
  • 1 dl vispgrädde
  • 2-3 krm salt
  • 4-5 dl finmalen strösocker
  • Instruktioner

    1. Det blir en stor burk senap av denna sats eller 2 mindre. Vill du bara göra lite, ta då halva satsen.
    2. Mal senapen med kula eller med en mixer med knivar.
    3. Om du använer kula, så blötlägg senapskornen dagen innan i 2½ dl vatten. Detta behövs inte om du kör med mixer.
    4. OBS! Men om du blötlägger senapen så får du inte ta mer vatten vid tillredningen, för den är ju redan tillsatt. Utan späd endast med grädden.
    5. Lägg de malda senapskornen i en skål och blanda i alla ingredienser. Rör om noga. Smaka av och tillsätt mer socker, ättika och salt om det skulle behövas.
    6. Rör om någon gång om dagen de första 3 dagarna, sedan kan senapen vila tills den skall serveras.
    7. Låt senapen stå och dra en vecka innan serveringen, för då blir den som godast.
    8. Ät och njut!

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben