Friterad ananas med lakritsglass

Serverar: 4 portioner

Lakritsglass är jättegott! Har du inte provat så är det nu dags!

Ingredienser

  • Lakritsglass
  • 2,5 dl mjölk
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 50 g färsk mjuk lakrits
  • 50 g strösocker
  • 6 äggulor
  • 1/2 vaniljstång
  • Friterad ananas
  • 3 dl läsk, typ Sprite eller Seven-Up
  • 1 msk maizenamjöl
  • 2 msk kokos, riven
  • 1 nypa torrjäst
  • 1 tsk bakpulver
  • 3/4 dl vetemjöl
  • 1 ananas, söt och mogen
  • Kanel blandad med strösocker
  • Kolasås
  • 500 g strösocker
  • 1 msk glukos, eller honung
  • 3/4 dl vatten
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 skvätt rom
  • Instruktioner

    1. Lakritsglass: Sjud grädden, den uppskurna vaniljstången och lakritsen sakta. Rör då och då tills lakritsen är upplöst (15-20 minuter). Häll i mjölken och hetta upp till kokpunkten.
    2. Rör ihop äggulorna med sockret i en stor skål. Häll lakritsblandningen över dem genom en sil. Rör kraftigt, så att det inte skär sig. Häll tillbaks allt i kastrullen och rör över svag värme tills smeten tjocknar så mycket att den täcker baksidan på en sked (ca 79 grader).
    3. Ställ skålen i ett isbad och häll tillbaks glassmeten i den genom sil. Låt smeten bli kall innan den körs i glassmaskin.
    4. Frityrsmet: Häll läsken i en stor skål, vispa löst i maizenamjölet, jästen, bakpulvret, kokosen och vetemjölet. Kyl ett par timmar i kylskåp.
    5. Kolasås: Häll först glukosen/honungen i kastrullen, rör sen i socker och vatten. Hetta upp på stark värme. Pensla kastrullens sidor med vatten så att sockret inte kristalliseras. Rör inte. Värm till 160 grader eller tills allt är mörkt honungsbrunt. Kyl av genom att röra i grädden över svag värme. Häll i rommen sist. Kyl och häll sedan upp på plastflaska med pip, så blir såsen lätt att servera.
    6. Skala och skiva ananasen, torka av skivorna. Vänd dem i kanelsockret, doppa dem i frityrsmeten och lägg dem i upphettad ren olja (165 grader). Fritera i en minut på var sida, låt rinna av på hushållspapper, strö över kanelsocker och servera genast med glassen och kolasåsen.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    jimboz 26 maj 2009

    Lakritsglassen har jag gjort och höll på att smälla av hur gått det blev..Ett tips för att hitta en bra lakrits är att köpa på ställen som säljer lakrits fudge i lösvikt..Använd då 5-6 bitar sådana och skiva ner dom så det smälter snabbare i kastrullen.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben