Torta di risotto med grillad squash och tre sorters ost

Serverar: 4-6 portioner

Vegetarisk och ett helt nytt sätt att servera risotto- och det gömda grönsakslagret kommer så oväntat.

Ingredienser

  • 1 medelstor squash, ca 250 g
  • 5 msk olivolja
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 burk krossade plommontomater, 400 g
  • ½ tsk balsamvinäger
  • 1 tsk brun farin
  • Ca 2 dl grovt hackade basilikablad
  • 2 ½ dl avorioris
  • 100 g mozzarella
  • 100 g fontina eller annan lagrad hårdost
  • 50 g nyriven parmesan
  • 4 msk rostat ströbröd
  • Havssalt
  • Mald svartpeppar
  • Tillbehör
  • Grönsallad
  • Instruktioner

    1. Skär sqaushen på längden i 5 mm tjocka skivor. Värm en grillpanna så den blir riktigt het. Pensla sqaushskivorna på båda sidor med 2 msk olivolja, lägg ned dem i pannan och stek tills de mjuknat och fått svarta ränder, vänd dem efter halva tiden. Eller lägg skivorna på en oljad bakplåt, salta och peppra och stek i förvärmd ugn i 200 grader tills de fått fin färg, 15-20 minuter.
    2. Hacka vitlöksklyftorna och värm resten av oljan i en kastrull och lägg i vitlöken och fräs tills den doftar. Blanda ned tomater, vinäger, farin, salt och peppar. Sjud i 10 minuter eller tills såsen tjocknat något. Rör i basilikan.
    3. Häll riset i en kastrull med kokande saltat vatten, vattnet behöver inte mätas upp. Koka upp på nytt, sänk värmen och sjud tills riset är genomkokt men ännu al dente, ca 10 minuter. Häll av vattnet. Skär mozzarellan i 1 cm stora tärningar. Skär den lagrade osten i 5 mm stora tärningar. Lägg riset i tomatsåsen och blanda väl. Rör i alla tre ostarna, salta och peppra om det behövs.
    4. Strö 2 msk av ströbrödet i en avlång, oljad kakform på 2 liter och vicka på formen så den blir täckt runtom. Lägg i hälften av risröran och släta till ytan. Fortsätt med sqaushen, i ett lager och avsluta med resten av riset. Släta till och pressa ned ytan. Strö över resten av ströbrödet.
    5. Grädda i förvärmd ugn i 225 grader, 30-40 minuter eller tills kakan fått fin färg och det bubblar kring kanterna. Låt den vila 10 minuter. Dra med en vass kniv längs kanterna så att kakan lossnar från formen. Stjälp upp den på en skärbräda eller ett fat, knacka på formen runt om och lyft bort den. Skär kakan i skivor och servera med en grönsallad.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben