Typisk dansk äppelkaka

Serverar: 4-6 portioner

Tid: 50 minuter

Underbart god dansk äppelkaka, där man inte behöver någon ugn.

Ingredienser

  • 2 kilo äpplen gärna Gravenstein, Filippa eller Gråsten
  • 250-350 g strösocker
  • 1 vaniljstång
  • 6 dl ströbröd eller stött torkat vitt bröd
  • 3-4 msk smör (smör kan uteslutas)
  • 1/2–1 dl socker
  • 2 tsk malen kanel
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 msk strösocker
  • Garnering
  • 1 dl rött vinbärsgelé
  • Instruktioner

    1. Koka äpplena med socker och vaniljstång tills det mosar sig. Blanda ströbrödet med sockret och kanelen och rosta det i smöret i en stekpanna
    2. Varva ströbröd och äppelmos sålunda: Lägg hälften av det stekta ströbrödet i botten av en glasform med 8-10 cm höga kanter. Bred ut hälften av äppelmoset på ströbrödet. Lägg på resterande ströbröd och täck med resterande äppelmos.
    3. Vispa 3 dl vispgrädde med 1 msk strösocker. Bred den vispade grädden över hela kakan. Klicka på lite vinbärsgelé som garnering. Smaklig spis!

    Liknande recept

    4.5
    45 min
    8-10
    23
    4
    1 h 30 min
    4-8

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben