Västerbottenbröd

Serverar: 2 portioner

Västerbottenosten är det norrländska inslaget i det här goda brödet. Oliver och vitlök är italienska influenser som blir ett mycket gott sällskap till osten.

Ingredienser

  • ½ pkt jäst
  • 6 dl vatten
  • 2 msk matolja
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk strösocker
  • Ca 1½ liter vetemjöl special
  • Fyllning
  • 200 g västerbottenost
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 10-12 gröna oliver
  • Instruktioner

    1. Smörj två avlånga formar, ca 1½ liter, lätt. Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervärme, 37 grader. Tillsätt oljan. Häll lite av degvätskan över jästen. Rör tills den har löst sig.
    2. Tillsätt resten av degvätskan, salt, socker och det mesta av mjölet. Spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta degen, för hand eller med maskin, tills den släpper bunkens kant.
    3. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter på en rumsvarm och dragfri plats.
    4. Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Knåda in resten av mjölet. Arbeta degen tills den är smidig. Dela degen i två delar. Platta ut varje del till en rektangel, lika lång som formen.
    5. Rulla ihop degplattorna. Lägg dem med skarven nedåt i de smorda formarna. Låt rullarna jäsa övertäckta ca 30 minuter.
    6. Gör fyllningen. Riv osten, finhacka vitlöken och grovhacka oliverna. Blanda allt.
    7. Använd en vass kniv och gör två längsgående snitt i varje bröd, ca 2 cm djupa. Tryck ner fyllningen i skårorna. Låt de fyllda bröden jäsa övertäckta ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
    8. Grädda bröden på galler i nedre delen av ugnen ca 15 minuter. Flytta upp gallret en fals. Grädda bröden ytterligare 15 minuter.
    9. Låt formarna stå en stund på galler. Stjälp upp bröden. Låt dem kallna under bakduk.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    Vxlhaxan 16 mars 2009

    Ha prövat detta recept i helgen och kan meddela att det va fruktansvärt gott. Jag som inte ens tycker om oliver mumsade och åt, tänkte inte ens på oliverna. Jag hade i oliver med paprika i.. Tack för ett mycket gott recept.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben