Dill och västerbottenbröd

Serverar: 3 portioner

Tid: 3 timmar

Fantastiskt gott och smaskigt bröd. Krispigt på ytan och mjukt inuti. Doftar ljuvligt

Ingredienser

  • 500 g vatten
  • 20 g jäst (och lite till)
  • 600 g vetemjöl special
  • 150 g durumvete
  • 20 g salt
  • 1 msk ljus sirap
  • 20 g hackad färsk dill
  • 150-200 g grovriven västerbottenost
  • Instruktioner

    1. Blanda alla ingredienser utom salt, ost och dill. Knåda degen i matberedare ca 15 min eller för hand i minst 20-25 min.
    2. Tillsätt salt, ost och dill. Knåda ytterligare i 3-5 min. Låt degen vila i bunken ca 30 min.
    3. Forma 3 bröd, lägg i form eller i korg, mjöla rikligt med durumvete på ovansidan.
    4. Låt bröden jäsa i kyl över natten eller i rumstemperatur ca 1½-2 timmar.
    5. Dra ett snitt ovanpå brödet på längden med en vass kniv.
    6. Baka bröden (om du har jäst i kyl- direkt från kylen) i 250 grader. Sänk temperaturen efter 5 min till 200 grader. Bröden är klara efter ca 30 min. eller när innertemperaturen är 98 grader.
    7. Vill du få en krispigare yta? När ugnen värms upp, låt en bakplåt värmas med på den nedersta falsen. När du satt in bröden för gräddninge så kasta en kopp vatten på den den nedersta bakplåten och stäng snabbt ugnen så det ångar ordentligt därinne.
    8. Smaklig spis

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben