Hemligheten bakom riktigt krispiga våfflor är att de ska gräddas med mycket smör. I det här receptet gör de vispade äggvitorna våfflorna härligt luftiga.
Ingredienser
3 ägg
3 dl mjölk
5 dl vetemjöl
½ dl strösocker
En nypa salt
75 g smält smör + extra till järnet
Vit chokladsås
200 g vit choklad
1½ dl vispgrädde
Till servering
300 g bär
½ l vaniljglass
Instruktioner
Sätt ugnen på 100 grader och sätt på våffeljärnet. Separera äggen i vitor och gulor. Vispa äggulor och mjölk.
Blanda mjöl, socker och salt i en skål. Häll ner ägguleblandningen under konstant omrörning i de torra ingredienserna. Rör ner smöret.
Vispa äggvitorna tills det bildas vita toppar. Blanda äggvitevispet med resten av smeten.
Smörj våffeljärnet med 2 tsk smör. Häll i knappt ½ dl smet och grädda varje våffla 3-5 minuter.
Lägg de färdiga våfflorna i ugnen så att de håller värmen.
Gör chokladsåsen. Hacka chokladen i mindre bitar. Lägg chokladhacket i en skål.
Värm grädden så att den precis börjar koka. Häll den varma grädden över chokladhacket och rör medan chokladen smälter ihop med grädden.
Servera våfflorna tillsammans med färska bär, den vita chokladsåsen och en klick vaniljglass.