Viktoriakaka med choklad

Serverar: 8-12 portioner

Läcker chokladkaka fylld med smörkräm och en ljuvlig chokladtopping.

Ingredienser

  • 225 g rumsvarmt smör
  • 2½ dl socker
  • 4 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl kakao
  • 2 tsk bakpulver
  • 1/4 tsk salt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl mjölk, 3%
  • Smörkräm
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 2 dl florsocker
  • 1 dl kakao
  • 1 äggula
  • Topping
  • 100 g mörk choklad, 70%
  • 3/4 dl kakao
  • ½ dl vatten
  • 2 msk ljus sirap
  • 10 g smör
  • Garnering
  • Hyvlad mörk choklad
  • Hallon
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Kaka: Vispa det mjuka smöret i 1-2 minuter med elvisp. Tillsätt sockret och fortsätt vispa tills det blir en vit och luftig smet. Tillsätt äggen, ett i taget och vispa mellan varje.
    3. Blanda mjöl, kakao, bakpulver, salt och vaniljsocker. Sikta ner mjölblandningen och vänd ner den i smeten. Tillsätt mjölken och vänd ihop allt till en mousse-liknande smet.
    4. Häll smeten i en smord och bröad form 20-22 cm i diameter. Grädda kakan mitt i ugnen i 45-55 minuter. Känn med en sticka om kakan är klar. Låt den svalna i formen, vänd sedan upp den på ett galler.
    5. Smörkräm: Vispa smöret i ca 1 minut. Tillsätt florsockret samt kakaon och fortsätt vispa. Vispa sist ner äggulan.
    6. Dela kakan på mitten, fördela smörkrämen på den nedre delen av kakan. Lägg över den andra delen av kakan.
    7. Topping: Smält chokladen i mikron eller över vattenbad. Vispa ihop och värm kakao, vatten och sirap i en kastrull. Häll blandningen över den smälta chokladen. Rör ihop till en slät smet. Rör i smöret.
    8. Bred ut toppingen över kakan. Garnera kakan med hyvlad choklad och hallon.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben