Vinbladsdolmar (Warak inab)

Tid: 2 timmar

Receptet räcker till c:a 30 dolmar, vad det innebär i portioner har jag ingen aning om, men de är populära... I receptet anges kryddpeppar som kryddning, men jag föredrar att istället ha i kryddor som smakar mer mellanöstern, som svart kummin, spiskummin och harrissa, c:a en tsk av varje. sen kan man blanda i en 3/4 dl sultan russin, då blir det perfekt. Det är lite pilligt att rulla dolmar, men det är värt mer än varje sekund av arbete. Potatis och tomat i botten av traktörpannan gör att det inte blir för hett samt ger smak och reder av kokvätskan.

Ingredienser

  • 30 st vinblad, färska eller inlagda
  • 175 g bladpersilja, stora knippen
  • 1 dl mynta, färsk och hackad
  • 3 st tomater
  • 0,5 st gul lök
  • 1 st citron, pressad saft
  • 1,5 dl jasminris, okokt
  • 1 dl olivolja
  • 1 tsk salt
  • 2 krm kryddpeppar, mald
  • Till kokning
  • 3 msk olivolja
  • 400 g potatis
  • 2 st tomater
  • 0,5 st citron, pressad saft
  • 1 tsk salt
  • 3 dl vatten
  • Instruktioner

    1. Bör lagas minst en dag innan servering, eftersom de ska serveras kalla. Dolmarna kan även göras av inlagda vinblad, som finns i specialbutiker med mat från Mellanöstern. Inlagda blad sköljs i vatten innan de används. Om du använder färska vinblad så lägg dem 1-3 min i lättsaltat kokande vatten och låt sedan rinna av i durkslag.
    2. Finhacka persilja, mynta, tomat och lök. Blanda det med ris, citronsaft, olja, salt och kryddpeppar. Lägg ut vinbladen och fördela fyllningen på bladen. Vik och rulla ihop till fasta dolmar.
    3. Skala potatis och skär i grova skivor. Skiva tomaterna. Bottna en traktörpanna med olivolja, potatis- och tomatskivor. Lägg dolmarna ovanpå. Det är viktigt att dolmarna packas tätt i traktörpannan, annars kan de spricka.
    4. Häll över citronsaft, salt och vatten och lägg en tallrik över. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda under lock ca 1 timme. Låt dolmarna kallna i pannan.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben