Vinbladsdolmar (Warak inab)
Receptet räcker till c:a 30 dolmar, vad det innebär i portioner har jag ingen aning om, men de är populära...
I receptet anges kryddpeppar som kryddning, men jag föredrar att istället ha i kryddor som smakar mer mellanöstern, som svart kummin, spiskummin och harrissa, c:a en tsk av varje. sen kan man blanda i en 3/4 dl sultan russin, då blir det perfekt. Det är lite pilligt att rulla dolmar, men det är värt mer än varje sekund av arbete.
Potatis och tomat i botten av traktörpannan gör att det inte blir för hett samt ger smak och reder av kokvätskan.
Ingredienser
30 st vinblad, färska eller inlagda
175 g bladpersilja, stora knippen
1 dl mynta, färsk och hackad
3 st tomater
0,5 st gul lök
1 st citron, pressad saft
1,5 dl jasminris, okokt
1 dl olivolja
1 tsk salt
2 krm kryddpeppar, mald
Till kokning
3 msk olivolja
400 g potatis
2 st tomater
0,5 st citron, pressad saft
1 tsk salt
3 dl vatten
Instruktioner
- Bör lagas minst en dag innan servering, eftersom de ska serveras kalla.
Dolmarna kan även göras av inlagda vinblad, som finns i specialbutiker med mat från Mellanöstern. Inlagda blad sköljs i vatten innan de används.
Om du använder färska vinblad så lägg dem 1-3 min i lättsaltat kokande vatten och låt sedan rinna av i durkslag.
- Finhacka persilja, mynta, tomat och lök. Blanda det med ris, citronsaft, olja, salt och kryddpeppar. Lägg ut vinbladen och fördela fyllningen på bladen. Vik och rulla ihop till fasta dolmar.
- Skala potatis och skär i grova skivor. Skiva tomaterna. Bottna en traktörpanna med olivolja, potatis- och tomatskivor. Lägg dolmarna ovanpå. Det är viktigt att dolmarna packas tätt i traktörpannan, annars kan de spricka.
- Häll över citronsaft, salt och vatten och lägg en tallrik över. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda under lock ca 1 timme. Låt dolmarna kallna i pannan.
Liknande recept
Kommentarer (0)