Vinbladsdolmar fyllda med ris och russin

Serverar: 10 portioner

De här små dolmarna med saftig fyllning kommer att förföra gästerna från första stund. Vegetariska också.

Ingredienser

  • 1 gula lökar
  • 1 msk sesamolja
  • 50 g fullkornsris
  • 2 msk pinjenötter
  • 4 korianderkvistar
  • 2 msk russin
  • ½ tsk kanel
  • Ca 20 vinblad inlagda i saltvatten, grekiska eller turkiska
  • Saft av 1 citron
  • Instruktioner

    1. Skala och hacka lökarna till fyllningen, hetta upp oljan i en kastrull och fräs löken glansig. Häll i riset, fräs även det glansigt. Häll över 1 dl vatten, låt svälla under lock på svag värme ca 30 minuter.
    2. Rosta pinjenötterna gyllenbruna utan fett i en stekpanna.
    3. Skölj koriandern, skaka av vattnet, knipsa av bladen och hacka smått. Blanda ner i riset med pinjenötter, russin och kanel.
    4. Skölj vinbladen under rinnande kallt vatten, torka av dem, ta bort stjälkarna. Lägg 2 vinblad ovanpå varandra (använd bara ett blad om de är stora) Lägg 1 rågad msk fyllning på vinbladens nedre halva, vik in bladsidorna och rulla ihop.
    5. Lägg de fyllda dolmarna i en vid kastrull, droppa över citronsaft, täck med vatten. Låt småkoka under lock på svag värme i ca 30 minuter. Ta av locken och låt dolmarna småkoka ytterligare 10-15 minuter, tills nästan all vätska har förångats.
    6. Låt vindolamarna svalna i resten av spadet.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben