Ris med kött och russin (Riso con carne e uvetta)
Mario skickade mig detta recept på en mycket god och lätt rätt. Vi provade den nu i helgen, det blev tummen upp från familjen.
Ingredienser
400 g små grytbitar av oxe
½ lök
1 morot
2 oxbuljongtärningar
300 g avorioris
1 hackad stor lök
100 g russin
1 ½-2 dl vitt vin
1 l ox- och grönsaksbuljong
50 g hackade pistaschenötter
50 g hackad skållad skalad mandel
½ g saffran
1 msk curry
½-1 dl olivolja
Salt
Peppar
½ dl hackad persilja till dekoration
Instruktioner
- Lägg grytbitarna i en kastrull med ½ lök och 1 morot delad på fyra och två oxbuljongtärningar, häll på vatten så det knappt täcker och låt det koka i ca 1 tim. När det är klart ta upp köttet och sila buljongen, tillsätt mera vatten så att det blir 1 liter, tillsätt ev. mer buljongtärning, håll den varm.
- I en tjockbottnad kastrull häller man i ca ½ dl olivolja, fräs löken, den får inte ta färg, lägg i riset rör hela tiden till riset blir genomskinlig och har sugit upp oljan, häll på vinet fortsätt röra tills vinet nästan har försvunnit. Lägg i curry, nötter, russin och saffran, låt det fräsa en stund, tillsätt buljongen i omgångar, smaka av med salt och peppar. När riset kokat i ca 15 minuter, lägger man i köttet så att den får koka ihop med riset, låt koka tills riset känns klar, ” al dente” Strö persilja på och servera.
Liknande recept
Kommentarer (0)