Vit choklad sötpotatis-tårta

Serverar: 8-10 portioner

Jättegod, lite morotskaka-stuket

Ingredienser

  • 900 g sötpotatis, ca 3 st
  • 3.5 dl olja
  • 5 dl siktat mjöl
  • 4 stora ägg
  • 5 dl socker
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 1 msk kanel
  • 1 tsk muskot
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 msk vatten
  • 4 dl nötter
  • 450 g vit choklad
  • 5 dl grädde
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader, rosta sötpotatisen i ca 30-40 min. När dem har svalnat, ta bort skal och mosa med gaffel till en pure.
    2. Sätt ugnen på 160 grader. Smöra och mjöla 2 formar i 20 cm i dm. Använd en elvisp att vispa ägg och socker ca 5 min. Tillsätt olja, vispa på, tillsätt den kallna potatisen och vispa till en smet. Blanda mjöl, bakpulver, salt, kanel, muskot sikta ner det i potatissmeten. Rör efterhand vanijsocker och vatten. Tillsätt sist 1,5 dl nötter och rör ner. Häll smeten i formarna och ställ i ugnen på nedersta falsen i ca 40-45 min. Låt svalna helt.
    3. Hacka undertiden den vita chokladen. Häll upp 2,5 dl grädde i en kastrull, häll över det på chokladen, rör tills allt är smält. Svalna i 30-40 min. När den har svalnat helt. Vispa resterande grädden och häll den i chokladsmeten försiktigt och rör om.
    4. Skär kakan i 2 delar så det blir 4 st. Bred choklad mixern på bottnarna och lägg på varandra. Bred över hela tårtan och häll på dem sista nötterna på.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben