Vörtbröd på surdeg

Serverar: 3 portioner

Har provat mig fram till detta recept, och tycker att det blev riktigt lyckat. det blev inte godkänt här men har nu ändrat en del komentarer så hoppas det blir bra nu

Ingredienser

  • Deg 1
  • 4 dl rågsurdeg
  • 5 g jäst
  • 33 cl svagdricka
  • 400 g rågsikt
  • Deg 2
  • 200 g smör
  • 1 dl mörk sirap
  • 1 msk kanel
  • 1 msk nejlika
  • 1 msk ingefära
  • 5 g jäst
  • 2 dl must
  • 700 g rågsikt
  • 2 tsk havssalt
  • 3 dl russin
  • Instruktioner

    1. Tänk på innan ni börjar att all vätska och smöret ska vara rumsvarmt. Rör ihop deg 1 till en jämn smet och låt den stå och jäsa i 3- 4 tim. Den ska bli dubbelt så stor.
    2. Tillsätt sedan ingredienserna i deg 2 allt utom salt och russin. Låt russinen ligga en stund i varmt vatten. Knåda degen långsamt i ca 15 min,tillsätt nu saltet och russinen. Öka hastigheten och knåda degen några minuter till. Jäs tills degen blir dubbel så stor, ca 1 tim.
    3. Häll ut degen på bakbordet, dela degen i tre bitar vik ihop och lägg över i bakplåtsklädda formar. Låt stå minst 1 tim, sätt nu på ugnen på 200 grader. Grädda bröden ca 40-50 min.
    4. När dem är klara linda in dem i en handduk och låt dem ligga där till dem är helt kalla. Bakar ni på kvällen, låt dem ligga över natten och på morgonen stoppar ni in dem i påsar

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    violet65 17 december 2012

    Hej Ante! Jag tänker baka ditt vörtbröd i morgon, men vad menas med att man ska "vika ihop" degbitarna? Hälsningar Gun

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben