Vörtlimpa

Serverar: 3 portioner

Tid: 2 timmar

Så mycket godare än det torra köpebrödet! Underbart med en stark ostskiva.

Ingredienser

  • 1 fl (33 cl) porter*
  • 2 fl (á 33 cl) av den minst söta julmusten
  • 150 g smör
  • 100 jäst för söta degar
  • 1 msk soya
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 tsk malen kryddnejlika
  • 1 msk mald ingefära
  • 2 dl russin
  • 2 kg rågsikt
  • * Porter finns i alla välsorterade mataffärer, har de ingen i din affär, be dem ta hem
  • Instruktioner

    1. Ställ fram alla ingredienser innan så de hinner bli rumsvarma. Smula ned degen fint i en bunke. Använder du en rostfri bunke kan du gärna slå varmvatten i den en stund.
    2. Smält smöret i en ganska stor kastrull, häll i drickorna. (Det skummar duktigt). Värm till fingervärme. Slå lite av vätskan över jästen och rör så jästen löses upp. Slå i resten av vätskan. Tillsätt soyan, sirapen och russinen. Blanda kryddorna i mjölet och tillsätt detta lite i taget. Knåda degen, den ska inte vara för fast. Låt jäsa under duk i 20 minuter. Knåda snabbt igenom och gör tre limpor, höga och smala.Lägg på smörad/oljad plåt. Pensla sidorna med smält smör. Låt jäsa i ytterligare 40 minuter. Sätt under tiden ugnen på 225 grader. Grädda i mitten av ugnen i c:a 30 minuter. Täck eventuellt på slutet med bakpapper eller aluminiumfolie. Lossa försiktigt bröden från varandra, pensla ovansidan med kallvatten. Låt svalna på galler, men ej under duk. Går utmärkt att frysa.

    Liknande recept

    2 h 30 min
    2
    1

    Kommentarer (1)

    deisya 29 december 2012

    Skall det inte vara något salt?

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben