Ännu ett kanonrecept från min kära dotter. Detta är verkligen en 3-stegsraket som exploderar av smaker i munnen, mycket syrlighet, lite sötma och krispighet av både botten och maräng.
Ingredienser
Pajskal
3 dl vetemjöl
½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
½ krm salt
100 g smör
1 ägg
Fyllning
2 citroner
1 ½ dl socker
2 ägg
Maräng
2 äggvitor
2 msk socker
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Blanda ingredienserna till pajskalet och tryck ut i en pajform, nagga med en gaffel och låt vila i kylen ca 20 minuter.
- Skala citronerna med en vass kniv, även allt vitt ska bort. Filéa i klyftor och ta ur alla kärnor.
- Grädda pajskalet i 10 minuter och låt svalna.
- Vispa samman ägg och socker riktigt vitt och pösigt.
- Skär de filéade citronklyftorna i mindre bitar och fördela jämnt i pajskalet. Häll över ägg- och sockersmeten och in med pajen i ugnen igen i 15 minuter.
- Vispa under tiden äggvitorna styva. Tillsätt sockret lite i taget och fortsätt vispa till en tjock marängsmet.
- Fördela marängen jämnt på citronpajen och in med pajen igen och grädda till marängen är gyllenbrun ca 5-8 minuter.
- Låt svalna och njuuuuuuuut!!!
Liknande recept
Kommentarer (2)
Tror du att detta recept är det bästa?
Jag vill tillägga att temperaturen och positionen utav pajen bör vara cirka 150-175 grader vid låg positionering vid bakning utav marängen, om positioneringen är för hög så blir marängen för snabbt färgad och när marängen är klar vid det laget utseende-mässigt så kommer den bara vara yt-bakad, inte genombakad. P.S Detta gäller bara om du vill ha en genombakad maräng, vissa föredrar en mjuk.