Sötsyrlig citronpaj

Serverar: 6-8 portioner

Citron både doftar och smakar friskt. Detta är ett angenämt möte mellan sött och surt

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 150g smör
  • 1 msk florsocker
  • 2 msk vatten
  • tips tillsätt 1 msk citronsaft i degen
  • Fyllning
  • 1 citgron
  • 3 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 dl vispgrädde
  • Garnering
  • 2 citroner
  • 1 dl strösocker ev citronmeliss
  • Instruktioner

    1. pajdeg; blanda vetemjöl, matfett, florsocker och vatten till en deg. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar botten. Nagga bottnen med en gaffel. Sätt ugnen på 225 grader. Sätt folie runt pajkanten så att degen inte glider ner. Förgrädda det toma skalet ca 10 min mitt i ugnen. Tag ut skalet och sänk värmen till 200 grader.
    2. Gör fyllningen: Tvätta citronen och riv det gula från skalet. Pressa saften ur citronen till 1/2 dl saft.
    3. Vispa ägg och socker pösigt. Vispa grädden för sig och blanda sedan ner den i äggvispet. Tillsätt citronskal och saft.
    4. Häll fyllningen i skalet och grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min tills fyllningen stelnat något. Låt pajen svalna.
    5. Garneringen: Pressa saften ur den ena citronen. Häll saften i en kastrull tillsammans med sockret. Koka upp blandningen. Skiva den andra citronen och lägg ner skivorna i sockerblandningen. Låt koka tills citronskivorna blivit glansiga och dragit ihop sig något.
    6. Tag upp citronskivorna och låt de stelna på bakplåtspapper. Garnera sedan pajen med dem. Pudra ev över lite florsocker och garnera gärna med ev citronmeliss.

    Liknande recept

    4.7
    30 min
    8
    12

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben