Äggtoddyparfait med fikon och drömmar

Serverar: 6 portioner

Kall glass, varm frukt och drömmar som på farmors tid.

Ingredienser

  • Parfait
  • 2 dl konjak
  • 1 dl socker
  • 1 kanelstång
  • 1 gelatinblad
  • 3 äggulor
  • 2 ½ dl vispgrädde
  • 4 msk ägglikör
  • Fikon
  • 6 färska fikon
  • Rivet skal av 1 citron
  • 1/4 dl saft av 1 lime
  • Rivet skal av 1 lime
  • ½ dl flytande honung
  • Drömmar
  • 40 g smör
  • 3/4 dl socker
  • 3 msk olja
  • 1 ½ dl vetemjöl
  • 2 krm hjorthornsalt
  • ½ msk vaniljsocker
  • Instruktioner

    1. Parfait: Koka samman konjak, socker och kanel tills 1 dl återstår. Blötlägg gelatinbladet i 5 minuter i kallt vatten, ta upp det och smält det i 1 msk av konjaksblandningen. Vispa gulorna med resten av konjaksblandningen (avsvalnad). Vispa grädden.
    2. Blanda alltsammans och vänd ner likören. Finfördela parfaiten i 6 portionsglas. Frys minst 4 timmar och ta fram minst 15 minuter före servering.
    3. Fikon: Sätt ugnen på 150 grader. Riv skalet på citron och lime, pressa saften ur limen. Blanda citrusskal och saft med honungen. Dela varje fikon i fyra klyftor. Lägg dem tätt i en ugnssäker form och häll citrushonungen över. Baka mitt i ugnen ca 10 minuter.
    4. Vaniljdrömmar: Sätt ugnen på 150 grader. Vispa smör och socker poröst, vispa i oljan. Blanda övriga torra ingredienser och rör ner i sockersmeten. Forma till en deg. Knip av små bitar och rulla med mjölade fingrar till bollar, stora som mycket små köttbullar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 15-17 minuter, lägg att kallna på galler.

    Liknande recept

    4.9
    15 min
    35-40
    11

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben