Äppel- och mandelpaj med fluffig vaniljsås

Serverar: 6-8 portioner

En paj med mycket god fyllning. Det blir lika mycket mandelpaj som äppelpaj. Pajen serveras med en fluffig hemmagjord vaniljsås. Ett ägg i degen för den ska vara lätt att kavla.

Ingredienser

  • 75 g smör
  • 2½ dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • Fyllning
  • 1 tsk hel kardemumma
  • 1 dl mandel
  • 1 dl råsocker strö
  • 1 uppvispat ägg
  • 4 äpplen
  • Fluffig vaniljsås
  • 3 äggulor
  • 3 msk socker
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Instruktioner

    1. Blanda smör, mjöl och ägg i en mixer tills det precis bildar en boll, ca 30 sekunder. Låt degen vila i kyl i minst 1 timme.
    2. Sätt ugnen på 175 grader.
    3. Stöt kardemumma i en mortel och mixa med mandel och socker tills allt är finfördelat. Kavla ut degen (så tunt som möjligt) på mjölat bakbord. Skär kanterna jämna med en kniv. Lägg degen på en plåt med bakplåtspapper.
    4. Kärna ur äpplena och skär i tunna skivor. Lägg äppelskivorna i rundlar, spara ca 4 cm kant runtom. Häll på mandelblandningen. Vik upp kanterna runt om och pensla med uppvispat ägg. Grädda pajen i ca 35 minuter tills den har fått fin färg och äpplena är mjuka.
    5. Vispa äggulor och socker pösigt. Vispa grädden. Blanda samman och smaka av med vaniljsocker. Låt stå en stund.
    6. Servera pajen, gärna ljummen med den fluffiga vaniljsåsen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben