Äppelformar

Serverar: 16 portioner

Mumsiga småformar med något av hösten goda äpplen i

Ingredienser

  • Kallt fett att smörja formarna med
  • 1/2 pkt jäst (25 g)
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 1/2 dl flytande fett
  • (flytande margarin eller olja)
  • 1 1/2 msk lättströ (Hermesetas eller Suketter)
  • 1/4 tsk salt
  • 1 ägg (hälften i degen och hälften att pensla med)
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 2 3/4 dl vetemjöl
  • 1/2 äpple
  • 3/4 msk lättströ och 1/2 tsk malen kanel
  • Instruktioner

    1. Smörj 16 veckade mördegsformar. Använd kallt fett som täcker bättre.
    2. Smula jästen i en bunke och rör ut med degspadet som du först har värmt till 37°. Tillsätt sötningsmedel, salt, det halva uppvispade ägget och mjölet. Arbeta degen slät och smidig.
    3. Halvera äpplet, skär bort kärnhuset och skiva halvorna. Vänd äppelskivorna i kanelblandningen.
    4. Lägg en knapp matsked deg i varje smord form och stick i äppelbitarna.
    5. Låt jäsa under bakduk i 30–35 minuter. Pensla med resten av det uppvispade ägget och grädda mitt i den uppvärmda ugnen i ca 12 minuter.
    6. Stjälp upp äppelformarna på galler och låt kallna under bakduk. Kan frysas.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben