En karlsbaderdeg innehåller lite mer smör och ägg än vanlig vetedeg. Så får du också ett mycket gott vetebröd att njuta av till eftermiddagskaffet! Här fyller vi gifflarna med äpple och mandelmassa men man kan lika gärna fylla de med äppelmos om du föredrar det.
Ingredienser
Karlsbaderdeg
150 g smör eller margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
2 ägg
1 tsk salt
1 dl socker
Ca 15 dl vetemjöl
Fyllning
Ca 4 skalade och klyftade äpplen
150 g riven mandelmassa
Pensling
Ägg
Instruktioner
- Ugn 225 grader.
- Smält fettet, häll i mjölken och värm till ca 37 grader. Rör ut den smulade jästen i degspadet.
- Rör i ägg, salt, socker och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl och låt den jäsa i ca 30 minuter.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den. Dela degen i 4 delar, forma dem runda och kavla ut till runda plattor. Sporra dessa till 8 delar.
- Fördela äppelklyftor och mandelmassa på snibbarna och rulla ihop till gifflar från den bredaste sidan. Lägg gifflarna på plåt och låt dem jäsa ca 30 minuter. Pensla med ägg och grädda ca 8-10 minuter mitt i ugnen. Låt gifflarna kallna på galler under bakduk.
- Tips!
Välj lösa äpplen eller byt ut dem mot äppelmos. Allt vetebröd går utmärkt att frysa och tinas bäst i rumstemperatur i sin förpackning.
Liknande recept
Kommentarer (0)