Kalljästa äppelgifflar med kanelkräm

Serverar: 32 portioner

Lätta gifflar med smak av äppelkaka. En fin kombination av både äpple och kanel i fyllningen och en friskhet från färskosten.

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 1½ dl socker
  • ½ tsk salt
  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • Ca 13 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 125 g smör
  • 100 g färskost
  • 1 dl florsocker
  • 3 msk kanel
  • 2 äpplen
  • Pensling
  • Ägg
  • Mandelspån
  • Instruktioner

    1. Fyllning: Rör ihop rumsvarmt smör, färskost, florsocker och kanel. Skölj och riv äpplena grovt. Krama ur saften ur det rivna.
    2. Deg: Rör ihop rumsvarmt smör, socker och salt i en stor skål. Rör ut jästen med kall mjölk i en annan skål. Häll jästmjölken i smörblandningen och arbeta in mjölet. Ta upp degen på mjölat bakbord. Degen är lite kladdig så mjöla händerna.
    3. Dela degen i 4 bitar och kavla ut varje bit till en tallriksstor cirkel. Skär varje degcirkel i 8 tårtbitar. Lägg en klick fyllning på den breda delen av varje tårtbit och lägg lite rivet äpple ovanpå. Rulla ihop till en giffel och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta, 2 timmar.
    4. Sätt ugnen på 250 grader.
    5. Pensla med uppvispat ägg och strö över mandelspån. Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter. Låt svalna på galler.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben