Kalljäst lantbröd med svarta oliver

Serverar: 2 portioner

Tid: 2 dagar

Ett halvgrovt lantbröd som med fördel bakas med assistent och tack vare kalljäsningen ger en -i mitt tycke- godare smak.

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 5 dl kallt vatten
  • 1 dl olivolja
  • 1 dl brödsirap
  • 1 msk salt
  • 16-18 svarta urkärnade oliver (eller ännu fler om du liksom jag är galen i svarta oliver)
  • 3 dl grovt rågmjöl
  • 5 dl rågsikt
  • 7 dl vetemjöl special
  • Instruktioner

    1. Dag 1 Smula ned jästen i en bunke. Häll i kallvatten och rör tills jästen löst upp sig. Häll ned grovhackade oliver, olja,brödsirap och salt och rör om ordentligt.
    2. Häll ned allt mjöl och blanda i assistent ca 10 minuter så du får en smidig deg.
    3. Smörj under tiden en stor bunke (minst 5 liter) med lite olivolja. Häll över degen från assistentbunken till den oljesmorda bunken och täck med plastfilm. Ställ in i kylskåp i ca ett dygn.
    4. Dag 2 Sätt ugnen på 250 grader. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela i två delar. Forma med lätt hand (så du inte tar bort för mycket luft) två limpor och lägg på bakplåtsklädd plåt. Jäs under bakduk i 30 minuter.
    5. Ställ in en långpanna med 1 dl vatten längst ned i ugnen och grädda därefter limporna i 15 minuter mitt i ugnen.
    6. Ta ut långpannan och sänk ned plåten ett par hack, sänk värmen till 175 grader. Stick in en baktermometer i en av limporna och grädda bröden färdiga. (96 grader). Täck med bakplåtspapper om ytan blir för mörk! (Du kan om du vill spreja med vatten på limporna under gräddningstiden för hårdare/segare skorpa)
    7. Låt bröden svalna på galler utan bakduk för hårdare/segare skorpa eller under bakbuk för mjukare skorpa.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben