Skånskt lantbröd

Serverar: 2 portioner

Ingenting går upp mot hembakat bröd. Det här lantbrödet blir saftigt av havregryn och passar både till smörgås, soppa och sallad.

Ingredienser

  • 50 g smör eller margarin
  • 5 dl filmjölk
  • 50 g jäst
  • 1/2 dl farin
  • 1 msk honung
  • 1 1/2 tsk salt
  • 1 ägg
  • 2 dl havregryn
  • 3 dl rågsikt
  • 7 dl vetemjöl
  • Instruktioner

    1. Smält matfettet i en kastrull och tillsätt filmjölken. Värm till 37°. Smula ned jästen i en bunke och lös upp den med litet av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, farin, honung, salt, ägg, havregryn, rågsikt och vetemjöl, litet i taget. Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter. Strö över litet mjöl och låt jäsa ca 30 minuter.
    2. Knåda degen på mjölat bakbord tills den är smidig och elastisk. Dela degen i 2 delar, forma två bröd av den och lägg dem på smord plåt. Jäs bröden ca 30 minuter.
    3. Grädda bröden i nedre delen av ugnen i 175° 30 - 35 minuter. Låt dem svalna på galler under bakduk.

    Liknande recept

    4.4
    45 min
    6-7
    2
    4.4
    1 h 25 min
    10
    12

    Kommentarer (3)

    Cassiopeya 18 februari 2011

    Har precis ätit två skivor av detta goda bröd! Lätt att göra, gott att äta, just som det ska va :) 5 p från mig!

    Cassiopeya 22 februari 2011

    Hoppas det är okej att jag lägger upp en bild på det goda brödet :D

    Wombat04 22 februari 2011

    Tack Cassi, självklart är det det! Själv begriper jag mig ju inte på det där med bildöverföring än! :-D Bella

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben