Italienskt lantbröd

Ett riktigt gott lantbröd med durumvete och en skvätt olivolja! Fördegen är en föreklad variant på surdeg och ger brödet extra fin arom och karaktär. Receptet ger fyra små brödkakor.

Ingredienser

  • Fördeg
  • 25 g jäst
  • 5 dl kallt vatten
  • 6½ dl fullkornsvetemjöl
  • 1½ dl durumvete
  • Huvuddeg
  • 1 msk olivolja
  • 5½ - 6 dl fullkornsvetemjöl
  • 2 tsk salt
  • Instruktioner

    1. Fördegen: Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt en skvätt av vattnet och rör tills jästen löst sig. Tillsätt mjölsorterna. Täck över bunken väl, gärna med både plastfilm och bakduk. Låt stå på dragfri plats i minst 1-2 tim. Låt gärna fördegen stå över natten om du vill baka brödet direkt på morgonen.
    2. Huvuddegen: Rör i olivolja i fördegen. Tillsätt fullkornsvetemjölet lite i taget under omrörning. Arbeta deben ca 10 min med degkrokar. Tillsätt saltet efter 4-5 min. Låt degen vila under bakduk i bunken i ca 30 min. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och arbeta den smidig någon minut. Dela den i fyra lika stora bitar. Vik ihop varje bit som ett litet paket, med en lätt tryckning med handloven vid varje invikning. De ska bli nästan klotrunda. Doppa den släta sidan i mjöl. Lägg bröden med släta sidan upp på plåt med bakpapper. Låt jäsa under duk i 30 min. Grädda bröden i 250º i 10 min. Sänk värmen till 200º och grädda ca 12 min till. Bröden ska ha djupt gyllene färg och låta lite ihåliga när man knackar på dem. Låt svalna helt på galler.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    Mat av rester
    Man behöver inte göra en fet pyttipanna så fort det blir över mat från...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben