Italienskt lantbröd med aprikoser och fänkål
Gott bröd att äta tillsammans med soppor och sallader! Eller till frukosten, mellanmålet och på picknicken. Dessutom är dessa gulliga limpor väldigt lätta att baka ihop.
Limporna bör ätas dagsfärska. Men det är dock inga problem att frysa in dem i upp till 1 år.
Receptet räcker till 4 limpor.
Ingredienser
25 g jäst
6 dl vatten
2 msk olivolja
2 tsk salt
2-3 tsk fänkålsfrön
4 msk ljus sirap
150 g aprikoser, torkade
50 g linfrön, krossade
1½ liter vetemjöl
Instruktioner
- Smula ner jästen i en stor bunke. Skär aprikoserna i mindre bitar.
- Blanda vattnet och olivoljan i en kastrull och värm upp till fingervärme, 37 grader.
- Häll lite av det över jästen och rör om tills jästen har löst upp helt. Häll i resten av spadet.
- Tillsätt salt, sirap, aprikoser, linfrön, fänkålsfrön och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt, tills den släpper degbunkens kanter.
- Strö över lite mjöl och låt jäsa under bakduk i 60 minuter.
- Arbeta in resten av mjölet i degbunken och på arbetsbänken/arbetsytan. Knåda degen ordentligt och dela därefter degen i fyra lika stora bitar. Forma varje degbit till små knubbiga, runda och/eller avlånga limpor.
- Lägg limporna på en bakplåtspappers klädd plåt.
- Jäs limporna under bakduk till dubbel storlek, ca 30 minuter.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Gör ett par skåror i varje limpa med en vass kniv.
- Grädda limporna i nedre delen av ugnen i 25-30 minuter.
- Ta ut och låt limporna kallna utan bakduk på ett galler.
- Klart!
Liknande recept
Kommentarer (1)
Finns det någon här som har testat brödet och kan ge ett betyg?:) Jag undrar hur mycket smak det blir av fänkålen? /Lenore