Jag försökte efterapa ett bröd som min bror köpt på Utö och det var det godaste knäcke jag ätit. Svindyrt så klart.
SÅ jag tänkte - hur svårt kan det vara?
Så här gjorde jag...
Ingredienser
Dag 1
50-100 g torkade aprikoser
Några dl vatten till blötläggning
1 ½ dl vetekross
2 dl vatten kokande
½ dl linfrö
1 msk fänkålsfrö
½ dl surdeg (jag hade rågsur, men går nog lika bra med vete)
Dag 2
12,5 g, jäst (1/4 paket)
Allt från dag 1
1 msk salt
1 msk olja
Ca 5 dl vetemjöl
Ca 1 dl rågsikt
Ca 2 dl grovt rågmjöl
Rågmjöl till utbakning
Idag blev det ännu godare. Mer vanligt rågmjöl och dessutom lite malda blandade brödkryddor och en msk sirap o lite solrosfrön i degen. Den blev väldigt kladdig men mkt gott när jag lyckats baka ut det sådär tunt o fint.
Tack Mia. Det var detta receptet som jag inte hittade men hört talas om. Nu är det lagrat i min kokbok. Kram //mamago
en variant till på detta idag, skippade aprikos, hade i anis och kummin också - ca 1 tsk av varje, ökade på saltet ngt, jäste upp i bunke. Insåg att jag inte orkade baka, det blev sent, så degen fick stå i kyl över natt. Dag 2 bakar jag ut och kavlar in pumpafrö i vissa, sesamfrö i vissa och solrosfrö i vissa samt en blandning i vissa. Gräddar som vanligt, men detta med förvärmda plåtar det hinns inte med längre, kör varmluft o det går undan. Jättegott blev det hur som!
minskat ner på vetemjölet mer o mer, det är rågmjöl o rågsikt o ngn dl vetemjöl bara, funkar rätt bra - blir god smak tycker jag.