Chutney av äpplen och aprikoser

Tid: 1 timme 30 minuter

Denna chutney smakar underbart till all slags kött. Vi åt den senast till rådjurssadel med potatismos. Passade perfekt. Härligt att ge bort till chutneyvänner. Satsen räcker bra till för att ge bort.

Ingredienser

  • 1-1 ½ kg äpplen i klyftor
  • 200 g torkade aprikoser
  • 2 hackade gula lökar
  • 1 strimlad röd paprika
  • 4 dl äppelcidervinäger
  • 1 kg strösocker
  • 1 msk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 2 msk senapsfrö
  • 2 msk hackad färsk ingefära
  • 1 tsk cayennepeppar
  • Instruktioner

    1. Skär eller klipp aprikoserna i små bitar samt blötlägg dem i vatten över natten. Häll bort vattnet.
    2. Koka samman alla ingredienserna, sakta under en timme. Rör om då och då.
    3. Fyll massan het i väl rengjorda glasburkar. Skruva genast fast locket så blir det vakuum i burken när det kallnat. Förvaras svalt.
    4. Chutneyn smakar bäst om den får stå och mogna ett par veckor.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    trimmus 19 augusti 2011

    Receptet fungerar bra, men nästa gång skall jag göra en smärre ändring för egen del. När jag gjorde min chutney igår märkte jag att det blev väldigt vått och tog lååång tid att koka ner till lagom konsistens (ca 2 timmar). Så, min rekommendation är att ta lite mindre vinäger, ca 2-3 dl. Jag tar också mindre salt än vad som angetts, 1-2 tsk istället för 1 msk.

    trimmus 19 augusti 2011

    p.s. Jag halverade sockermängden också. 500g socker per dryga kilot frukt fungerar bra för mig.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben