Grekiskt lantbröd

Serverar: 2 portioner

Smakrikt basbröd som kan varieras med oliver eller soltorkade tomater mm.

Ingredienser

  • 1 paket (50 g) jäst
  • 5 dl naturell yoghurt
  • ½ dl olivolja
  • 1 msk salt
  • 12-13 dl vetemjöl
  • Pensling
  • Kallt vatten
  • Instruktioner

    1. Smula ner jästen i en bunke. Värm yoghurten i en kastrull eller mikrovågsugn till fingervärme, 37º. Häll lite av yoghurten över jästen och rör tills den löst sej.
    2. Tillsätt resten av yoghurten, olivoljan, salt, och nästan allt mjöl. Spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig, för hand eller i maskin , tills den släpper bunkens kanter.
    3. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min på en rumsvarm och dragfri plats.
    4. Ta upp degen på mjölat bord och knåda den, dela den i två delar. Forma varje degbit till en rund, slät bulle. Lägg bröden på en bakpappersklädd plåt. Skär med en vass kniv några djupa skåror i varje bröd.
    5. Låt bröden jäsa utan bakduk ytterligare ca 20 min.
    6. Sätt ugnen på 250º. Pensla bröden med kallt vatten. Grädda bröden i nedre delen av ugnen ca 10 min. Sänk värmen till 200º och grädda ytterligare ca 20 min.
    7. Låt bröden kallna på galler.
    8. Ett litet smaktips är att man kan tillsätta oliver eller soltorkade tomater i degen innan man gräddar brödet men oliverna och tomaterna måste vara fria från vätska innan de hamnar i degen, så låt dem torka en stund på papper eller en duk. Men att tänka på är, att om du tillsätter oliver eller tomater så är det inte lika lång hållbarhet, men det blir jättegott!

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    Buspippi 18 maj 2011

    Gott bröd. Tack för receptet.

    Relaterade Artiklar

    Tomaträtter
    Tomaten är oumbärlig i mitt kök. Man kan göra så mycket med den, to...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben