Grekiskt lantbröd med ost och oliver

Serverar: 2 portioner

gott gott gott..!!

Ingredienser

  • 5 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 1½ tsk salt
  • ½ dl olja , helst olivolja
  • 1 ägg
  • 14 - 15 dl vetemjöl , lantvetemjöl , matbrödsmjöl av vete eller vetemjöl special
  • Fyllning
  • ca 100 g fetaost eller keso
  • 25 - 30 svarta oliver , urkärnade
  • Instruktioner

    1. Värm vattnet till 37°C (fingervarmt). Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med lite av det ljumma vattnet. Tillsätt resten av vattnet, salt, olja, ägg och det mesta av mjölet, spara lite till utbakningen. Arbeta kraftigt ihop till en smidig deg.
    2. Jäs degen övertäckt ca 30 min.
    3. Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i 2 delar och kavla ut dem till avlånga fyrkanter, ca 20x40 cm.
    4. Lägg på ost och skivade oliver. Rulla ihop kakorna från långsidan. Lägg rullarna på en plåt, smord eller med bakplåtspapper. Forma dem till kransar eller snurror.
    5. Jäs under bakduk ca 30 min. Värm ugnen till 200-225°C. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Låt brödet svalna på galler under bakduk.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    monicadanell 28 mars 2010

    Äntligen hittade jag ett recept som jag har letat efter hur länge som helst monica

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben