Kalljästa rågbullar

Serverar: 20-24 portioner

Ska stå över natten i kylskåpet, så lite extra plats i kylen behövs.

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 6 dl kallt vatten
  • ½ dl smält smör
  • ½ dl mörk brödsirap
  • 1 msk brödkrydda
  • 5 dl grovt rågmjöl
  • Ca 10 dl rågsikt
  • Instruktioner

    1. Ugn 250º.
    2. Smula jästen i en bunke och rör ut med lite kallt vatten. Tillsätt resten av vattnet, smör, sirap, brödkrydda och rågmjöl. Blanda väl och tillsätt det mesta av rågsikten. Arbeta degen 4-5 min och tag upp på mjölat bord.
    3. Dela degen i två bitar. Rulla dem till längder, ca 20 cm. Skär varje längd i 10-12 bitar och forma till bullar. Lägg dem på bakpapersklädda plåtar och strö över mjöl. Täck över och ställ kallt över natten.
    4. Dag 2: Ta fram plåtarna och låt bröden jäsa färdigt i rumstemperatur medan ugnen blir varm.
    5. Grädda i mitten av ugnen 10-11 min. Låt bullarna svalna på galler under duk.

    Liknande recept

    3.7
    12-14
    2

    Kommentarer (7)

    soccermum 6 september 2010

    Testar dessa just nu.. Återkommer imorgon med betyg :)

    soccermum 7 september 2010

    Jättegoda! Smidigt med ingredienser man oftast redan har hemma också. Tack för receptet =)

    Cassiopeya 21 juli 2011

    Goda och nyttiga frukostbullar som är lätta att göra :D

    Cassiopeya 9 februari 2012

    Har gjort dessa ikväll, men hade inte riktigt rätt mjöl hemma. Tog 5 dl grovt rågmjöl, 5 dl fint rågmjöl och ca 5 dl vetemjöl. Degen blev lika smidig och fin som vanligt, hoppas de kommer smaka lika gott också :D

    Cassiopeya 10 februari 2012

    Mm så goda! Gjorde hälften av degen till lite större frallor som jag penslade med vatten och doppade i kruskakli. Blev både fina och goda.

    Cassiopeya 10 februari 2012

    Lägger upp en bild på brödet, tycker recepten är trevligare så. Hoppas det är ok :)

    Anni 26 augusti 2019

    Inget salt därför smaklösa. Fel på receptet?

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben